Συνταγές

Κρητικές Παραδοσιακές Πίτες (Σφακιανόπιτες) Συνταγή

Κρητικές Παραδοσιακές Πίτες (Σφακιανόπιτες) Συνταγή

[ux_products columns=”5″ equalize_box=”true” cat=”861″ orderby=”rand”]

Κρητικές Παραδοσιακές Πίτες (Σφακιανόπιτες) Συνταγή

Στο myGreekTaste αγαπάμε το μέλι σαν προϊόν αφού συνδυάζει την γευστική ευχαρίστηση της γλύκας με θρεπτικά στοιχεία και υπέροχη υφή. Μια ιδανική συνταγή για να απολαύσουμε ένα καλό μέλι είναι η “Σφακιανή πίτα” ή “Σφακιανοπιτα”. Στην ουσία είναι μία πίτα που γίνεται στο τηγάνι και είναι γεμιστή με ξινή μυζήθρα ( εναλλακτικά ανθότυρο ) , ενώ σερβίρεται με αρκετό μέλι αμέσως μόλις βγει από τη φωτιά.

Κρητικές Παραδοσιακές Πίτες (Σφακιανόπιτες) Συνταγή 1

Υλικά για 6 πίτες:

Για τη Ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. νερό
  • 20 γρ. ρακή
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι 

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. μυζήθρα

Για την επικάλυψη:

  • 6 κ.σ. μέλι 

Κρητικές Παραδοσιακές Πίτες (Σφακιανόπιτες) Συνταγή 2

Εκτέλεση:

  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να πάρει μια ελαστική μαλακή μορφή. 
  2. Χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη, τα μορφοποιούμε σε σχήμα μπάλας και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Χτυπάμε το τυρί με σύρμα ή ένα πιρούνι μέχρι να μπορούμε να το πλάσουμε σε 6 μικρές μπάλες.
  4. Ανοίγουμε με πλάστη τη κάθε μπάλα ζύμης σε φύλλο αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τη μπάλα από τυρί που τοποθετούμε στο κέντρο του.
  5. Κλείνουμε το τυρί  μέσα στο φύλλο και ξανά ανοίγουμε με τον πλάστη τη πίτα στο τελικό μέγεθος και σχήμα.
  6. Ψήνουμε τη πίτα σε τηγάνι που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά και έχουμε περάσει με δυο κουταλιές σούπας  λάδι το οποίο έχουμε σκουπίσει με χαρτί.
  7. Μετά από 2-3 λεπτά σε κάθε μεριά είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
  8. Σερβίρουμε με το μέλι όσο είναι ακόμα ζεστή.

Συνταγή και φωτογραφίες Ian Panolaskos

Κρητικές Παραδοσιακές Πίτες (Σφακιανόπιτες) Συνταγή 3 Cretan Traditional Cheese Pie (Sfakiani Pita) Recipe

Αφήστε μια απάντηση